top of page

To valper i hus samtidig?

Tekst: Caærola Brusevoll


To nusselige voffer, som kan ha selskap av hverandre. Når en først skal ha en kan en vel ta to!?

Eller…?


Det er lett å falle for fristelsen over å kjøpe to valper samtidig, gjerne fra samme kull. Det kan være på impuls, eller kanskje oppdretteren foreslår at du skal gjøre det. Du bør imidlertid tenke deg om mange ganger før du gjør det! Det gir nemlig utfordringer som det ikke er mulig å forberede seg på til fulle!


To valper.

I våres anskaffet jeg selv to valper, fra forskjellige kull, men med kun en måneds aldersforskjell. Det ble gjort etter nøye planlegging, og jeg visste hva jeg gikk til. Det er nemlig ikke første gang jeg har hatt to valper samtidig, men likevel oppsto det hendelser som jeg ikke var like forberedt på, i praksis!
Kan en være nok forberedt?

Renslighetstrening er en viktig ting, som tar tid med en valp. Med to derimot...,vel.

En ting er å være mentalt forberedt på at du sannsynligvis må ut dobbelt så mange ganger nattestid de første ukene, men noe helt annet er det å faktisk måtte gjøre det! Dessverre er ikke valper særlig samstemte om når de må gjøre sitt fornødne, og når begge blir med ut blir de særdeles våkne etterpå! To valper ut midt på natta, i 0 grader og slaps er ikke spesielt gøy. De ble både våkne og våte, hvilket selvsagt ga ekstra ”tørkearbeid” etter luftingen. Og etterpå var det slett ikke like lett å få valpene til å sovne igjen!

Det tar faktisk ikke mange netter med dårlig nattesøvn før en føler seg helt utkjørt, kan jeg love! Heldigvis har jeg mitt arbeid hjemme, ellers vet jeg ikke hva jeg skulle gjort!


Uforutsette ting kan skje.

Ja den renslighetstreningen, du...

Med to aktive valper som var høyt og lavt, var det slett ikke lett å holde oversikt over hvem som måtte hva, og når! Det gikk rett og slett for ”fort i svingene”, selv om jeg hele tiden var til stede.

Jeg kan i alle fall love at det IKKE bare er når valpen har spist, sovet og lekt som den må gjøre sitt fornødne! Åh nei du, det blir ganske så mange lufteturer midt mellom dette også!

Ikke nok med det, for i tillegg fikk en av valpene en urinveisinfeksjon på grunn av det kalde slapseværet. Det ble ikke akkurat mindre behov for lufteturer da.

Jeg er heldig som bor i bolig med hage, men himmel for en innsats renslighets- treningen krevde! Puh!


Sosialisering og miljøtrening.

Så var det dette med sosialisering og miljøtrening da, som er så inderlig viktig med alle valper!

Det er ingen lettvint måte å gjøre dette på med to valper, og helt umulig å forberede seg på all innsatsen som faktisk kreves for optimal valpe-oppfølgning. Grunnet værforholdene, med snø og slaps, ble det i tillegg ekstra utfordrende, da valpene raskt ble kalde og våte. Det måtte derfor mye tørk og kos til, en konstant varm bil, og hyppige bytter av valp, slik at hver og en fikk gode opplevelser likevel.

I sannhet ikke mindre enn en heldags- jobb!


Kurs

Bare det å gå på kurs (som man bør med valper, selvsagt) ble en utfordring. Å gå med begge på samme kurs var ikke aktuelt, til det strakk ikke tiden til pr kurskveld. Isteden ble det to kurs, på forskjellige dager, som igjen krevde dobbelt så mye tid, kjøring og overskudd…


Jeg hadde valper av liten rase, men hver og en måtte jo få sin tid til å ” være med og oppleve verden alene”, og det på en så positiv måte som mulig!


Evaluering av tiden med to valper.

Uansett hvor mye en forbereder seg på å få en valp i hus, vil det alltid komme uforutsette ting i veien. Og med to valper øker ikke bare risikoen og innsatsen med det dobbelte. Det kan i realiteten bli flerdobbelt, og med mindre du er hjemmeværende med ekstremt mye overskuddsenergi og god råd, kan gleden fort gå over i fortvilelse.


Min anbefaling til deg som vurderer to valper på samme tid er derfor: unngå det! I alle fall dersom du seriøst ønsker optimal oppfølging og utvikling av valpen din!


98 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page