top of page

Innkalling!

Tekst: Caærola Brusevoll - teksten er tidligere publisert i bladet Hund & Fritid
BAKGRUNN OG ERFARINGSHISTORIE

De første ukene diltet valpen i bena dine nesten støtt. Etter få uker begynte den å utforske litt mer, og den ble stadig mer interessert i andre ting. Jo mer opptatt den ble av andre ting, jo mer morsom forsøkte du å gjøre deg. Og jo mer tydelig lokket du den kanskje med godbit eller leke for å fange dens oppmerksomhet. Kanskje satt du deg også med fronten mot valpen? Gratulerer! Du har gjort en super jobb med å lære valpen din at det er mer lønnsomt å være oppmerksom på annet enn deg og at det er lurt å finne på andre ting straks du roper på den! Upps…


ÅRSAKER

Det er flere fallgruver i innkallingstreningen. En kan være at hver gang valpen var opptatt av noe, ble du «klovn». De første 3 gangene var det hyggelig, for da fikk den en godbit, kos eller leke når den kom. Men så satte du deretter på båndet, og det ble kjedelig. Så assosiasjonen ble raskt at å komme til deg = kjedelig, og slutt på moroa. Hadde du kommet flere ganger, tror du? Eller, hver gang den syntes noe var interessant, begynte du å rope og bli «klovn». Da den kom til deg fikk den en godbit, og fikk straks løpe ut igjen. Assosiasjonen ble: å snuse på noe = eier blir klovn = løpe til eier å få godbit og vekk igjen. Gjør vi likningen enklere blir det: å snuse på noe = løpe til eier, få godbiten og løpe vekk igjen. Det er jo faktisk ganske underholdende. Men miljøet vil fort bli mer stimulerende og attraktivt enn en fattig frolic-bit i lengden.


HUNDESPRÅK ER VIKTIG Å FORSTÅ!

Dessuten, det å stå eller sitte med fronten mot en hund kan oppleves ganske presserende og provoserende, spesielt etter at hunden har nådd kjønnsmoden alder. De fleste hunder vil dempe en slik handling ved å gå i bue unna vedkommende eller gå ned i såkalt leke-stilling og deretter løpe unna. Det er helt normalt hundespråk. Løsning: snu siden eller ryggen til. Vis rett og slett «høflighet», så unngår du problemet.
TIPS TIL INNKALLINGSTRENING

Lag deg først et mentalt og klart bilde av hva du ønsker fremover. Du må vite hva du vil ha for å gjøre treningen så svart/hvit som mulig for hunden din!


Forslag til målatferd: Hunden skal slutte med det den gjør, løpe til deg og stoppe foran deg.

Del opp atferden:

1. En rask reaksjon på innkallingssignalet.

2. Å løpe mot deg.

3. Stoppe foran deg.
Hold deg til 3 enkle regler og belønn hver del så mange ganger du klarer daglig:

1. Belønn hver gang valpen stopper opp med det den gjør.

2. Belønn hver gang valpen kommer mot deg.

3. Belønn hver gang valpen stopper foran deg. Bygg gradvis opp tiden hunden kan stå foran deg ved å gi flere belønninger på rad.BELØNN RETT ATFERD

Det er viktig å belønne rett atferd. På punkt 1 og 2 er det ofte hensiktsmessig å kaste belønningen mot hunden straks den gjør rett. Da er det lettere få rett assosiasjon, type «hodet opp og se mot eier = det regner godteri, eller: det å løpe mot eier = godteri/ leke/gøy foran eiers føtter.» På punkt 3 er det lurt å belønne flere ganger etter hverandre på stedet der du ønsker hunden skal være. Da er det lettere å bygge opp lengden på atferden, slik at assosiasjonen etter hvert blir: å stå foran eier = veldig lønnsomt og hyggelig!


RETT ORD TIL RETT ATFERD

Hunder snakker som tidligere nevnt ikke norsk. Den snakker «hundsk». Vær derfor ekstra oppmerksom på å lære hunden rett atferd til rett handling! Å si «kom!» når hunden løper av gårde blir feil. Da assosierer den etter hvert ordene med å løpe av gårde, og gjerne så fort beina kan bære den. Si heller «kom!» når hunden faktisk er på vei mot deg. Da blir assosiasjonen rett. Husk at trening tar tid, og det er ferskvare. Hunden er et dyr som responderer på livet rundt seg, akkurat som oss. Derfor vil det alltid være faktorer som påvirker utførelsen, men det den gjør ofte (og får en god assosiasjon til) blir den god på. Så gjør innkallingsøvelser flere ganger daglig, og vær gjerne ekstra bevisst på å trene forskjellige steder hver dag!

Lykke til!


71 views0 comments

Comments


bottom of page