top of page

Gå pent i bånd!

Updated: Mar 25, 2023


Del 1: Å gå pent i bånd


I tidligere nr. av Hund & Fritid har vi skrevet litt om hvor effektivt det er å gi oppmerksomhet på ønsket atferd fremfor å korrigere uønsket atferd. Her kommer forslag til hvordan du kan få hunden til å gå pent i bånd.

Husk: Det er så mye enklere å lære valpen rett fra begynnelsen fremfor å «rette opp» feil læring. Og du får et så mye mer stabilt resultat om du lærer den rett fra starten!

Tenk på: Det går fint å starte treningen med en voksen hund også, så lenge du er konsekvent på hva du gjør fremover.


Bakgrunn & erfaringshistorie

Valpen kommer til deg og du tar på den sele og bånd for første gang. Med stolthet i brystet tar du den ut, og følger etter dit den går. Det er riktig koselig. Og både du og de rundt deg blir sjarmert helt til knes av den søte sjarmøren....

Etter få dager hos deg ble den tryggere og begynte snart å dra i båndet for å komme dit den ville. Du følger etter. Kanskje ikke med en gang, men du ga nok fort og opp og fulgte etter. For den var jo så søt, den ville så gjerne frem, du hadde dårlig tid, den roet seg bare når den fikk kommer frem å hilse...


Gratulerer! Du har nå brukt uker og måneder på å lære valpen din at den kommer dit den vil så lenge den drar! Du har lært den å dra i båndet! Upps...!


Hva kan du gjøre nå? Kan det endres? Selvsagt. Men du slutte å gjøre det du alltid har gjort. Om du endrer atferd vil hunden også gjøre det. Men kun da.


Tips til innlæring av å gå pent i bånd

Lag deg et mentalt og klart bilde av hva du ønsker fremover. Du må vite hva du vil ha for å gjøre treningen så svart/hvit som mulig for hunden din.

Forslag til målatferd: Hunden skal gå på din venstre side, aldri mer enn en halv hundelengde forbi deg og med et kronisk smil på båndet.


Først må hunden - etter min erfaring - forstå et enkelt konsept, nemlig at når båndet strammes så betyr det noe. Jeg ønsker at dette alltid skal bety "se mot meg, viktige ting er på gang!", og derfor trener jeg en helt grunnleggende øvelse på dette før jeg går videre i treningen. Her er øvelsen:

*Start alltid treningen inne i rolig miljø, men begynn å trene ute så fort du ser at hunden har begynt å forstå.

  • Sitt foran hunden og hold i kobbelet ca 10 cm fra hunden. Pass på å ha godbithånda bak ryggen slik at hunden ikke forstyrres av den.

  • Stram kobbelet forsiktig i èn retning, og hold rolig uten å rykke. Fokuser så på å belønne enhver interesse i den retning du strammer. Det kan være at hunden ser i den retningen du strammer, snuser i retningen mot hånden din, beveger seg i retningen osv.

  • Variér retningen som du strammer kobbelet (men aldri oppover...), og belønn suksessivt enhver bevegelse i den retning du drar.

  • Gi alltid belønningen i den retningen du dro (for å gjøre dette lettere kan du legge godbiten iden hånden som holder kobbelet etter at du har markert med belønningsordet.)

Avslutt treningsøkten med å gi tydelig fri – signal.

Se film på øvelsen her:
Etter hvert som du ser at hunden forstår sammenhengen: Å gå i den retningen som kobbelet strammes = belønning! Kan du gjøre øvelsen vanskeligere ved å:

  • Reise deg opp og gjenta prosedyren.

  • Beveg deg et skritt eller to i forskjellige retninger, og gjenta prosedyren.Fortsett så treningen med å holde deg til 3 enkle regler:

1. Stopp sekundet før båndet strammer

2. Gå straks båndet er slakt

3. Endre retning hver gang hunden passerer forbi deg


Belønn rett atferd

En vanlig feil er å stoppe opp når båndet er stramt og belønne hunden for å komme tilbake til deg, går rundt deg eller sette seg. Dessverre er det slik at ingen av disse atferdene har noe med å gå pent i bånd å gjøre, og derfor blir treningen veldig ineffektiv. Det å komme tilbake til deg = innkalling. Det å gå rundt deg = å gå rundt deg. Det å sette seg = sitt. Og det er flott å trene på disse atferdene, - men ikke om du tror at det har noe med å gå pent i bånd å gjøre!


Skal du trene på at hunden går ved din side med slakt bånd må du faktisk belønne når den gjør akkurat det! Belønningen må da komme ved din side mens du er i bevegelse fremover, alternativt kan du kaste belønning i gå- retningen fremover på bakken når hunden faktisk går med slakt bånd.


Rett ord til rett atferd

Hunder snakker ikke norsk. Eller språk. De snakker «hundsk». De gjør det som fungerer for å si det enklere. Vær derfor ekstra oppmerksom på å lære hunden rett atferd til rett handling! Å si «gå pent!» når hunden drar blir feil. Da assosierer den ordene med å dra i båndet, i ytterste konsekvens. Si heller «gå pent!» når hunden faktisk går med slakt bånd. Da blir assosiasjonen blir rett.


Trening tar tid

Det å gå pent er erfaringsmessig en av de atferdene som er vanskeligst å trene, men kun fordi eiere er inkonsekvente. Dersom en holder seg til reglene som nevnt over, hver gang, - ja da vil hunden også gjøre det, og slutte å dra for å oppnå noe. Hunder er enkle dyr. De gjør det som lønner seg og stiller aldri spørsmål om hvorfor. Benytt det til din fordel og gjør det enkelt: hold deg til reglene!


Husk at trening tar tid, og det er ferskvare. Hunden er et dyr som responderer på livet rundt, akkurat som oss. Derfor vil det alltid være faktorer som påvirker utførelsen, men det den gjør ofte (og får en god assosiasjon til) blir den god på. Så integrere øvelsene i dagliglivet, og vær gjerne ekstra bevisst på å trene forskjellige steder hver dag!


Lykke til!63 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page